En koselig førjulstid ligger foran oss. Det er på tide å plukke frem advents- og julebelysningen ute og inne fra loft, boder eller garasjer. Desember er brannmåneden fremfor noen, derfor bør du være obs også på den elektriske julepynten. Også nye produkter kan være farlige, derfor kan det være smart å sjekke et nettsted som sikkerhverdag.no som har oversikt over produkter som er meldt inn som usikre.

Varmgang Før du setter strøm på adventsstaker og julebelysning bør du sjekke at produktene og ledningene ser hele og trygge og ikke har tegn til skader. Om det er noe som kjennes varmt etter at du har plugget inn, så er ekspertenes råd krystallklart: Kast det!

– Dersom du kjenner at lyslenkene, adventsstaken eller selve lampene blir varme, eller du ser andre tegn til varmeutvikling som misfarging eller kjenner brent lukt, tyder det på at noe er galt, advarer avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Anne Rygh Pedersen.

Da bør du ikke fortsette å bruke produktet. Kast det, eller ta det med til forhandler hvis det er av nyere dato.

Slitasje Om produktene synes å funke som de skal, bør du likevel alltid skru dem av på natta og når du ikke er hjemme. Husk også at julebelysning blir utsatt for slitasje ved bruk. Jo eldre de er, jo viktigere er det med ettersyn før bruk. Da bør du sjekke at pærer brenner med samme styrke og et ledningene ikke bærer preg av skade eller brudd.

Sjekk lyspærene – Ta en ekstra kikk på lyspærene. Skift ut lyspærer som ikke virker eller lyser med forskjellig styrke. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, er lenket koblet slik at resten lyser, men med økt styrke og da kan lampene fort bli svært varme.

CE og IP-merking Velger du å kjøpe nytt bør du sjekke merkingen. Alle elektriske produkter som selges i Norge – også julebelysning – skal være CE-merket. Sjekk også at julebelysningen du vil bruke ute er beregnet for utendørs bruk.

IP-graden på produktet forteller deg hvor produktet kan brukes. IP20 er for vanlig innendørsbruk. Utebelysning skal slutte på et tre-tall eller høyere. IP44 er mest vanlig for utebelysning. Og selvsagt: Bruk riktig skjøteledninger som er egnet for utendørs bruk.

Sjekk sikkerhverdag.no Anbefalingen fra Anne Rygh Pedersen i DSB er å kjøpe elektrisk belysning i norske butikker slik at du får med deg dokumentasjon på at produktet er egnet for norske forhold. På nettsiden sikkerhverdag.no finner du informasjon om produkter som er brannfarlige eller på annen måte farlige for forbruker. Har du et av disse produktene bør du ikke bruke det.

PS: Har du en gammel papirjulestjerne, er det spesielt grunn til å være på vakt. Ifølge flere forsikringsselskap er det mer snakk om når julestjerna tar fyr enn om den gjør det. Spesielt de gamle papirjulestjernene som har glødepærer betraktes som brannfeller.