Det har til nå vært to ledd på nettleietariffen til husholdningene; et fastledd og et energiledd. Vi har som regel rikelig med energi i det norske kraftsystemet. Utfordringen vi nå står over for er den økende effektbruken. Det tredje leddet baseres derfor på husholdningenes effektuttak pr. måned.

- Den nye prismodellen er ment som et insentiv til å fordele forbruket utover døgnet, slik at vi kan holde nettleien lavest mulig i årene som kommer. Men dette vil nok innebære at enkelte må gjøre noen små praktiske grep i hverdagen, sier administrasjonssjef i Nordvest Nett, Runar Stette.

Utfordrer kapasiteten i strømnettet

Induksjonskokeplater, vaskemaskiner, varmtvannsberedere og hurtigladere til elbil, er eksempler på apparater som krever mye effekt. 

- Dersom alt dette brukes samtidig kan konsekvensen enkelt forklares med at det vil bli behov for større trafoer og tykkere kabler. Dersom mange skal lage middag, vaske klær og lade elbil samtidig, må det investeres milliarder i kraftigere strømnett frem til alle boliger, forklarer han. 

Spar penger, unngå effekttopper

Motivet bak det nye effektleddet er å unngå store utbygginger. Løsningen er en jevnere utnyttelse av kapasiteten i dagens strømnett. Og slik kan du unngå effekttoppene:

•    Vær gjerrig på strømbruken  på morgenen og om ettermiddagen
•    Oppvarming kan skrus av i morgenrushet, uten at det går ut over innetemperatur og komfort
•    Vente med å vaske klær til etter at du har laget middag
•    Dersom du har elbil, kan denne lades om natten med godkjent hjemmelader

- Tidsstyring blir standard på stadig flere apparater, og man kan også bruke tidsur tilpasset det utstyret som skal styres. Men det finnes også allerede mer avanserte systemer, der en sentral i boligen fordeler strømbruken automatisk, forteller Stette.

Men tenk sikkerhet

Det er i utgangspunktet trygt å bruke strøm hele døgnet, men ifølge DSB skyldes hele 20 prosent av alle boligbranner i Norge teknisk feil på elektrisk utstyr. Feil kan skje til alle døgnets tider, men jevnere strømbruk vil i seg selv redusere faren for overbelastning og brann i elektriske anlegg.

Slik unngår du brann i elektriske apparat:

(Kilde sikkerhverdag.no)
-    Ikkje bruk skjøteledning på apparat over 1000 watt.
-    Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin skal bare brukes når du er hjemme, og er våken
-    Tøm lofilteret i tørketrommelen etter hver bruk
-    Ikkje bruk komfyren når du er beruset eller trøtt
-    Ikkje bruk pc i sengen
-    Ikkje lad mobil eller pc om natten
-    Pass på at panelovner og andre elektriske varmeovner ikke blir dekket til med klær, eller at møbler står for nært
-    Installer røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin, og i rom med komfyr

Alle tjener på smart bruk

Norske nettselskap investerer årlig allerede flere milliarder kroner i strømnettet. - Men siden dette er et spleiselag mellom alle som bruker nettet, vil vi alle tjene på å bruke det smartere, avslutter Runar Stette.