Sikre eller rydde  

Store gjenstander som blir tatt av vinden kan gjøre stor skade på din eller naboens eiendom. Ved stormvarsel bør du rydde inn eller sikre store ting som hagemøbler, trampoliner og partytelt. Mindre gjenstander som blomsterpotter, lykter og leker bør settes innendørs.

Sjekk tak og vegger  

Sjekk at takstein eller plater på taket sitter godt fast. Sjekk også at alt annet som er festet til vegg som takrenner, TV-antenner eller annet ikke kan løsne. Presenninger over vedstabler, båter og annet må strammes godt til slik at vinden ikke får tak under presenningen.

Rens sluk og takrenner Er det meldt store nedbørsmengder, mår du sørge for at vannet ledes riktig vei og renner vekk fra huset. Sjekk også at avløp, sluk og takrenner ikke er tildekket og tettet av løv og annen skitt.

Lukk vinduer  

Når stormen kommer bør du holde deg innendørs og lukke dører og vinduer godt til. Vinduer som ikke er skikkelig lukket kan ta skade, eller også utløse alarmer hvis de blir blåst åpne.

Strømledninger  

Kraftig uvær kan føre til at strømledninger blir liggende på bakken. Det kan være farlig å ta på disse. Hold god avstand og meld fra til det lokale nettselskapet.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

PS: Klimaforskere varsler mer ekstremvær, nedbør og stormer i årene fremover. Derfor kan det være smart å innarbeide gode rutiner på å sikre hus, eiendom og gjenstander best mulig.