Aldri har Enova utbetalt så mye penger til boligeiere som har tatt grep for bedre klima og energibruk. Det er penger å hente for deg som boligeier, og du kan få penger tilbake for hele 16 ulike energi- og klimatiltak gjennom å registrere fakturaen hos Enova når tiltakene er gjennomført.

Oljefyring – Vi har aldri mottatt så mange registreringer, og vi har aldri utbetalt så mye i støtte gjennom Enovatilskuddet, sier markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

Hun tror oljefyringsforbundet, høye strømpriser og en solrik sommer som er årsaken til rekordpågangen. Bare i august registrerte norske boligeiere i alt 1233 tiltak hos Enova. Samme måned ble det utbetalt nesten 22,4 millioner for totalt 1156 tiltak. Den forrige utbetalingsrekorden kom i desember i fjor (19,3 millioner), mens forrige registreringsrekord skriver seg fra juni i fjor (1055 tiltak).

– Det er en dobling fra i fjor til i år. Det betyr at boligeierne har hatt en mye høyere aktivitet i energioppgraderingen hjemme i vår og sommer enn tidligere år, forteller Barnwell.

Dobling i fylket Boligeiere i Møre og Romsdal har fått utbetalt 7,4 millioner kroner så langt i år til 444 tiltak hos boligeiere. Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, er det en dobling. 101 av tiltakene gjelder luft-til-vann-varmepumpe, nest flest tiltak (70) dreier seg om varmestyringssystem og på tredjeplass i fylket (67) er fjerning av oljekamin og oljetank.

Oljeforbud En drøy firedel av utbetalingene gjennom Enovatilskuddet går til oljekutt. Fra første januar 2020 er det forbudt å fyre med fossilt brensel.

–– Våre beregninger viser at det muligens er så mange som 90.000 boligeiere som fremdeles varmer opp boligen med fossilt brensel, enten ved bruk av en oljefyr eller en parafinkamin. Disse må nå finne en ny oppvarmingsløsning. Enova gir ekstra mye i støtte til oljeutfasing til de som bytter ut oljefyren eller parafinkaminen før 1.1.2019, så det lønner seg å få gravd opp tanken nå, sier Barnwell.

At oljefyring er noe mange boligeiere er opptatte av for tiden, bekreftes av stor pågang til Enovas svartjeneste som fikk ca. 2500 henvendelser om temaet bare i august måned.

Mye å hente Enova gir i år 20.000 kroner i støtte til de som bytter ut oljefyren med en væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel, bio-ovn med vannkappe eller fjernvarme. I tillegg kommer støtten til ny varmeløsning. Det betyr at man totalt kan få inntil 50.000 kroner i støtte til å fjerne oljefyr og -tank og installering av ny løsning. I 2019 reduseres oljeutfasingsstøtten til 10.000 kroner og dermed maksbeløpet til 40.000. Har du en olje- eller parafinkamin i bruk kan du i år få 6000 kroner tilbake om du bytter den med en luft-til-luft-varmepumpe, rentbrennende vedovn eller pelletskamin, mens støttebeløpet reduseres til 3000 kroner i 2019. Når forbudet er på plass i 2020 vil det ikke lenger være noen støtte å få til oljeutfasing.

Solceller Et annet stadig mer populært tiltak er støtte til solceller. Godt hjulpet av en solrik sommer ga Enovastøtte til nesten 120 solcelleanlegg bare i august, og har så langt i år støttet nesten like mange anlegg som i hele fjor. I tillegg bidrar sommerens relativt høye strømpriser og spådommer om enda høyere priser til vinteren til økt interesse for energisparetiltak.

– Det er mulig å gjøre både store og små tiltak for å redusere energiregningen, men de tiltakene som virkelig monner er det klokt å gjøre nå. Vi anbefaler derfor alle å undersøke hvilke muligheter som finnes gjennom Enovatilskuddet, sier Barnwell.