– Det finnes mange elektriske apparater i norske boliger som står i stand-by når de ikke er i bruk. Når man skal reise på ferie er det lurt å ta en gjennomgang og koble helt ut alt som ikke trenger å være på, sier el-takstmann Henning Bongard i en pressemelding fa Norges Takseringsforbund (NTF).

Mye utstyr Med datautstyr, TV-dekodere og ulike typer forbrukerelektronikk finnes det ofte et titall slike apparater i et vanlig hjem – og det blir stadig flere.

– Det finnes ikke sikre tall for energibruken fra apparater i stand-by, men anslag fra EU indikerer at bruken kan utgjøre rundt fem prosent av strømforbruket. Andelen må antas bare å øke fremover, ifølge el-ekspertisen i NTF.

Det er ingen grunn til å la utstyret bruke strøm mens du er på ferie. Derfor bør du nappe ut kontaktene på disse apparatene før du reiser. Husk at den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker.

Brann og overspenning Rundt 40 prosent av boligbrannene i Norge skyldes elektrisitet eller feil bruk av elektrisk utstyr. Om sommeren øker dessuten faren for overspenning, tordenvær og lynnedslag. Lynnedslag kjenner alle til, men færre er kanskje klar over at overspenninger i elektriske anlegg lett utvikles ved at ladede skyer passerer over oss i stor hastighet. Ved å nappe ut kontaktene sørger du også for at utstyret ikke blir skadet når du er på ferie.

Slå av Andre gode råd for å spare mens du er på ferie, er naturlig nok å slå av mest mulig lys, både inne og ute. Noen lys bør stå på for å redusere innbruddsfaren, men rådet fra ekspertene er å slå av flest mulig.

Ifølge Enova utgjør belysning og vannoppvarming over 20 prosent av boligens strømforbruk. Før du drar på ferie bør du derfor sjekke temperaturinnstillingen på varmtvannsberederen og senke den hvis du kan. Den kan senkes til 65 grader, men ikke mer for å unngå bakterier og sykdom.

Varmekabler Noe du med fordel kan senke seller skru helt av hvis du skal på ferie, er varmekabler. Det gjelder også om sommeren generelt. Mange vil kanskje ha litt varme stående på i gulvet på baderommet, men har du varmekabler også andre steder i boligen, kan du med fordel skru av eller senke termostaten. Det kan du spare mye på.

Norske husholdninger sløser betydelig mer med strømmen enn i andre land. Sammenligninger viser at svenskene bruker bare halvparten, og i Tyskland er forbruket fire ganger lavere enn i norske husholdninger.

Sommertips Du kan også spare penger på strøm om du er hjemme i sommer. La tørketrommelen få hvile, og tørk klærne ute. Bruk spareprogrammene på hvitevarer. Du trenger ikke å skylle oppvasken i varmt vann før du setter den inn i maskinen. Lag maten ute hvis du kan – bruk grillen. Kanskje trenger du heller ikke utelysene på lyse sommernetter om du er hjemme. Skru av panelovnene midt på sommeren. Senker du varmen med bare en grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligene.

God ferie!