Strømutgiftene til oppvarming av vann utgjør en betydelig del av den norske husholdningen. Ifølge Enova tilsvarer en dusj uten spesielle sparetiltak et forbruk på 6,6 kwH. Med en strømpris på rundt 90 øre (kraftpris, nettleie og offentlige avgifter), vil dusjen koste deg nærmere 6 kroner dagen.  

Er dere to som dusjer hver dag blir prisen for et årlig forbruk 4380 kroner.

Familie på fire 

Har dere ungdommer i huset har dusjregningene lett for å gå i taket. Norske ungdommer er   notoriske dusjdivaer og bruker vesentlig lenger tid enn sine foreldre i dusjen.

Å varme opp vannet til to ungdommer som daglig dusjer 15 minutter hver, vil årlig koste  6570 kroner. For familien på fire vil den daglige dusjingen koste 10950 kroner i året uten  spesielle sparetiltak. Og da er ikke utgiftene til vann medregnet.

Sparedusj halverer

Et smart grep for å redusere regninga er sparedusj. Med en sparedusj kan familien på fire  halvere regning og dermed spare hele 5475 kroner i året.

Gjennom et vanlig dusjhode renner rundt regnet 16 liter i minuttet. En sparedusj vil i snitt  redusere forbruket til åtte liter i minuttet og dermed også halvere strømutgiftene.

Bedre enn sitt rykte 

Om du er en av de som griner på nesa av sparedusjer, så bør du vite at ekspertene hevder  at dagens sparedusjer har et ufortjent dårlig rykte. Et rykte som henger igjen fra 15 år  tilbake. Med dagens teknologi skal man knapt nok merke noen forskjell på en vanlig dusj  og en sparedusj.

Senk temp og trykk 

Det er også andre måter å spare på. Mange kjører full guffe i dusjen med både vanntrykk  og varme. Du kan enkelt spare på varmtvannet ved å skru ned temperaturen og  vannmengden. Eller korte ned på tiden og ikke dra hele VG-lista av full hals mens du  dusjer.

Ti minutter daglig 

En undersøkelse gjort av Opinion viser at hele åtte av ti nordmenn bruker dusjen inntil ti  minutter daglig. 30 prosent synes fem minutter i dusjen holder. Og pussig nok bruker de  som burde ha råd til å betale strømregninga minst tid. Ifølge undersøkelsen bruker hele  43 prosent av nordmenn som tjener over 900 000 i året fem minutter eller mindre i dusjen  daglig.

Hårføner 

Langt billigere enn å stå lenge i dusjen, er å dra frem hårføneren etter en dusj. Bruker du  en føner med 1500 W i 10 minutter vil det i snitt koste 23 øre.